Filmklubben våren 2014

Degerfors Filmklubb
visar våren 2014
23/1 19.00 Revolutionary Road (119 min)
I Connecticut under mitten av 50-talet lever April och Frank Wheeler som är ett ungt, framgångsrikt par som bor med sina barn i en trevlig förort. Men under den polerade och självsäkra ytan bubblar frustrationen hos dem båda. Övertygade om att de vill ha ut mer av livet än sina medelmåttiga grannar, bestämmer paret sig för att flytta till Frankrike, där de hoppas utlopp för sina mer konstnärliga sidor.

6/2 19.00 Monica Z (113 min)
En av årets största svenska filmer skildrar en svensk nationalikon och en stjärnas dramatiska genombrott och blomstringstid på sextiotalet. Monica Zetterlund är en exceptionell artist med unik närvaro som levde ett liv på scenen samtidigt som ett turbulent kärleksliv dolde sig bakom rampljuset. I rollen som Monica Zetterlund ser vi långfilmsdebuterande Edda Magnason, sångerska, pianist och låtskrivare.

20/2 19.00 The Great Gatsby (141 min)
Författaren Nick Carraway (Tobey Maguire), hans vackra kusin Daisy (Carey Mulligan) och hennes blåblodiga make Tom Buchanan (Joel Edgerton) sugs in i den förföriska värld som omger den gåtfulle miljonären Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) i Baz Luhrmanns resa bland bländande visuella intryck, baserad på F. Scott Fitzgeralds tidlösa roman.

6/3 19.00 Call Girl (140 min)
Det är valår 1976. Kvinnlig frigörelse och sexuell revolution går hand i hand med neutralitet, kärnkraft och trygghet för alla. I Stockholm ligger dagisen vägg i vägg med poseringsateljeer, och sexklubbarna får kunder från det närliggande regeringskansliet. Unga Iris rekryteras som ’Call Girl’ från en ungdomsvårdsskola, och sugs blixtsnabbt upp från samhällets botten, förbi diskoteken och elitens kristallkronor, upp emot landets högsta politiker. När den utopiska bilden av Sverige hotas, stiger maktens män in för att upprätthålla den.

20/3 19.00 Kon-Tiki (119 min)
1947 blev en krigstrött värld fascinerad av den unge norrmannen Thor Heyerdahl. Han hade utvecklat en revolutionerande teori om att Polynesien hade befolkats från Sydamerika, helt i strid med den etablerade forskarvärldens teori om migration från Asien. För att bevisa sin teori gjorde Thor Heyerdahl något hittills otänkbart: han bestämde sig för att själv testa den i praktiken – och begav sig ut på en äventyrlig och farofylld expedition över Stilla havet.Den primitiva balsaflotten som han skulle tillryggalägganästan 8 000 km med döpte han till Kon-Tiki – efter solguden. Thor Heyerdahl fick med sig fem unga män: Ingen av dem kände varandra sedan tidigare och bara en av dem kunde segla. Själv var Thor Heyerdahl rädd för vatten och kunde inte simma. Men han var beredd att offra allt och alla för att få rätt. Filmen Kon-Tiki är en dramatisering baserad på de verkliga händelserna.

3/4 19.00 Känn ingen sorg (120 min)
I känn ingen sorg får vi följa med till Håkan Hellströms magiska värld.I ett färgsprakande Göteborg lär vi känna Pål och hans vänner Lena, Eva och Johnny, vilkas liv kommit fram till stunden då det inte längre finns någon väg tillbaka. Istället väntar ett känsloladdat sommaräventyr kantat av kärlek, vänskap, svek och fantastisk musik.
Påls största dröm är att hålla på med musik. Det vet barndomsvännerna Lena och Johnny, det vet också farfar Rolle även om han helst av allt skulle se att Pål skaffade sig ett redigt jobb. När Prinsessan Eva dyker upp som en virvelvind i sommarnatten och fångar Påls uppmärksamhet upptäcker hon att hon delar hans dröm. Problemet är att det enda som står mellan Pål och drömmen är hans egna tvångstankar som gång efter en annan får honom att spåra ur precis när som mest står på spel

24/4 19.00 Berättelsen om Pi (126 min)
Följ med på tidernas äventyr i ett visuellt mästerverk av Oscarbelönade Ang Lee, baserat på den bästsäljande romanen av Yann Martel. Efter ett skeppsbrott befinner sig en indisk pojke vid namn Pi på drift i Stilla havet ombord på en livbåt tillsammans med en vildsint, bengalisk tiger. Under resan, där de får uppleva naturens storslagenhet och raseri, skapas det samtidigt ett lika fantastiskt som oväntat band mellan det skeppsbrutna paret.

8/5 19.00 Mig äger ingen (104 min)
MIG ÄGER INGEN är en gripande men samtidigt varm och humoristisk berättelse om 5-åriga Lisas villkorslösa kärlek till sin alkoholiserade pappa. Det är också en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal. Mamman lämnar familjen och Lisa kämpar för att behålla bilden av hjältepappan. Till slut ställs Lisa inför ett livsavgörande val.
MIG ÄGER INGEN är fritt baserad på Åsa Linderborgs kritikerrosade, Augustnominerade och flerfaldigt prisbelönta självbiografiska roman med samma namn från 2007.

Medlemskort finns att köpa på Folkets Hus expedition eller vid entrén till teatersalongen före filmvisningarna. Pris 150:-

Mer information om filmerna finns på: http://folketshus-degerfors.org/degerfors-filmklubb eller på vår Facebooksida, sök på Degerfors filmklubb.

Välkomna!